Фото без опису

Які переваги безвізового режиму з ЄС?

 

   Безвізовий режим відкриває українцям можливість вільного пересування Європою. Це – поїздки на вікенди, концерти, виставки, музичні та театральні фестивалі, футбольні матчі, пляжний відпочинок, до друзів та рідних.

Завдяки безвізовому режиму українці тепер можуть планувати поїздки спонтанно – хоч на завтра, а також без ризику купувати квитки заздалегідь, користуючись акціями та знижками. Згодом завдяки безвізу очікується зниження цін на авіаквитки, вихід на ринок України нових лоукост-авіакомпаній. Це дасть ще більше можливостей подорожувати до країн ЄС.

   Працювати в ЄС без візи не можна, але можна цілком легально шукати роботу. Вам не потрібна віза, аби їздити на співбесіди, безпосередньо спілкуватися з роботодавцем, знайомитися з умовами роботи в компанії до того, як ви дасте згоду на роботу. Ви зможете переконатися у безпеці та надійності компанії-роботодавця, а це особливо важливо, коли йдеться про кваліфіковану, високооплачувану роботу.

   До того ж, безвізовий режим відкриває громадянам України безліч можливостей для розвитку бізнесу – це і пошук партнерів, і обмін досвідом, і участь у різних виставках, конференціях та інших профільних заходах.

Безвізовий режим дозволяє вчитися в ЄС у межах короткострокових програм терміном не більше 90 днів. Для тривалого навчання доведеться оформити спеціальну візу, але короткі стажування, курси, семінари, участь у наукових конференціях, а також вибір університету або коледжу – усе це стає доступним без візи.

   Існує ще одна перевага безвізу – не настільки очевидна, але надзвичайно важлива для майбутнього країни. Аби домогтися скасування віз, Україна провела цілу низку реформ, прописаних у Плані дій щодо візової лібералізації з ЄС. Створення антикорупційних структур НАЗК і НАБУ, електронні декларації держслужбовців, реформи у галузі міграції, безпеки документів, захисту прав людини – усе це стало можливим внаслідок «безвізового діалогу» між Україною та Європейським союзом.

Правила перетину державного кордону громадянами України

 

   Умови в'їзду на територію ЄС є такими:

громадянин третьої країни повинен мати чинний проїзний документ (travel document), що надає власнику право перетинати кордон і відповідає таким критеріям:

- документ залишатиметься чинним щонайменше три місяці після запланованої дати від'їзду з території держав-членів. У разі обґрунтованої нагальної потреби це зобов'язання може бути скасоване;
- він має бути виданий протягом попередніх 10 років.

громадянин може обґрунтувати мету та умови запланованого перебування і має достатні засоби для існування, як на період запланованого перебування, так і для повернення до країни походження або транзиту до третьої країни, право на в'їзд до якої він гарантовано має; або має можливість законно отримати такі засоби.

громадяни третіх країн не є особами, щодо яких створено запис у SIS (Шенгенській інформаційній системі) про відмову у в'їзді.

вони не вважаються загрозою для публічної політики, внутрішньої безпеки, здоров'я громадян або внутрішньої безпеки будь-якої з держав-членів, зокрема, щодо них не внесено записів про відмову у в'їзді на таких підставах до національних систем оповіщень (national list of alerts).

засоби для існування оцінюються відповідно до тривалості та мети перебування і на підставі середніх цін у державах-членах на харчування та проживання бюджетного класу, помножених на кількість днів перебування. Громадською організацією "Європа без бар'єрів" створено карту Європи, за допомогою якої можна дізнатися, скільки коштів слід мати з собою для відвідування тієї чи іншої держави Європи.

оцінка достатності засобів для існування може ґрунтуватися на готівці, тревел-чеках і кредитних картках, які має громадянин третьої країни. Декларації спонсорування (sponsorship), які відповідають чинному законодавству країни, та гарантійні листи від приймаючої сторони, які відповідають законам держави, де збирається перебувати громадянин третьої країни, також можуть бути доказом наявності достатніх засобів для існування.

З переліком пунктів пропуску можливо ознайомитись за посиланнями:

https://dpsu.gov.ua/ua/De-i-yak-mozhna-peretnuti-derzhavniy-kordon-Ukraini/

https://dpsu.gov.ua/ua/map

Правила перетину кордону з ЄС на період карантину

Порядок в’їзду до іноземної держави регулюється законодавством відповідної держави, а у зв’язку з протидією розповсюдженню гострої респіраторної хвороби COVID-19, можуть бути введені і додаткові обмеження, які можуть діяти і на сьогодні.

З метою уникнення непорозумінь за кордоном необхідно попередньо ознайомитись з інформацією за наступними посиланнями:

https://tripadvisor.mfa.gov.ua/?page_id=1973

https://tripadvisor.mfa.gov.ua/?page_id=686

https://visitukraine.today/departure/ua

У зв’язку з можливою застережною інформацією щодо можливих додаткових вимог до умов в’їзду та пропуску на територію іноземної держави Державна прикордонна служба України рекомендує звертатися до уповноважених органів відповідної держави запланованого в’їзду чи транзитного проїзду.

Які країни ЄС можна відвідати без візи

1. Австрія

2. Андорра

3. Бельгія

4. Болгарія

5. Ватикан

6. Угорщина

7. Німеччина

8. Греція

9. Данія

10. Іспанія

11. Італія

12. Кіпр

13. Латвія

14. Литва

15. Люксембург

16. Мальта

17. Монако

18. Нідерланди

19. Польща

20. Португалія

21. Румунія

22. Сан-Марино

23. Словенія

24. Словаччина

25. Фінляндія

26. Франція

27. Хорватія

28. Чехія

29. Швеція

30. Естонія

31. Норвегія

32. Швейцарія

33. Ісландія

34. Ліхтенштейн

Важливо! Правила безвізового режиму не поширюються на відвідування Великобританії та Ірландії.

   Як довго можна перебувати у країнах ЄС без візи

Безвізовий режим передбачає право на короткотермінове перебування до 90 днів протягом 180-денного періоду. Перевірити сукупний строк перебування в ЄС можна за допомогою калькулятора на офіційному сайті Єврокомісії.

Зверніть увагу! У випадку перевищення строку перебування в державах ЄС без візи особі може бути відмовлено у в'їзді на території держав-учасниць Шенгенської угоди у майбутньому.

   Для більш тривалого перебування в ЄС, необхідно звернутися до консульської установи держави призначення з метою отримання консультації та, за необхідності, оформлення візи.

У випадку появи необхідності у більш тривалому перебуванні після в'їзду в ЄС, необхідно звернутися до міграційних органів влади держави перебування для отримання консультації та врегулювання статусу. Термін перебування може бути продовжено, наприклад, у разі необхідності термінового лікування, стихійного лиха, виникнення інших непереборних обставин.

Документи, які необхідні для подорожі в ЄС без візи

Біометричний паспорт для виїзду за кордон).
Документ, який підтверджує мету поїздки до країн ЄС без візи.

Для робочих поїздок:

–запрошення на зустріч;
–інший документ, яки підтверджує ділові відносини;
–квиток на захід, відвідування якого є метою поїздки тощо.

Для туризму або приватних поїздок:

−туристичний ваучер
−бронювання проживання або запрошення;
−зворотній квиток (за винятком подорожей автомобілем);
−маршрут або план поїздки тощо.
Поліс медичного страхування.
Підтвердження наявності достатньої кількості фінансових засобів для покриття вартості перебування в ЄС.
Щодо умов та правил перетину кордону з дітьми дивіться правову консультацію 
Виїзд дитини за кордон, у тому числі без згоди одного з батьків

 

Правила перебування українських громадян у країнах ЄС за умовами безвізового режиму

 

З 11 червня 2017 року ЄС запроваджено безвізовий режим для громадян України -  власників біометричних паспортів для виїзду за кордон. Міграційною службою зроблено все необхідне для виконання, відповідно до компетенції, вимог Плану дій щодо лібералізації візового режиму ЄС для України, що зробило можливим запровадження «безвізу».

Ключові вимоги безвізового режиму – виключно приватні поїздки (для працевлаштування потрібен дозвіл відповідної країни), перебування у країнах ЄС не більш як 90 днів протягом 180 днів (міграційний калькулятор, який дозволяє обчислити дозволений строк перебування, є у розділі «Електронні сервіси» на офіційному веб-сайті міграційної служби), дотримання вимог країни перебування щодо матеріального забезпечення (розраховується на кожний день перебування).

Масове порушення українцями вимог безвізового режиму може призвести до його скасування або обмеження.

При користуванні безвізовим режимом громадяни України повинні:

  • мати паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм;
  • перебувати на території ЄС не більше 90 днів протягом 180-денного періоду;
  • мати можливість обґрунтувати мету та умови перебування в ЄС;
  • мати достатньо коштів для перебування за кордоном та повернення в Україну.

***

  З 18 жовтня 2013 року для громадян третіх країн, які приїжджають до країн Шенгенської зони для короткострокового перебування, діє правило

90/180, тобто у мандрівника є можливість перебувати у Шенгенській зоні не більше 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.

 Датою в'їзду вважається перший день перебування на території ЄС, а датою виїзду – останній день перебування. Навіть якщо ви в'їхали о 23:55, цей день у вас «використаний».

   Поняття «будь-який» означає рухомий 180-денний базисний період. Тобто, при аналізі останніх 180 днів на момент перевірки (при в'їзді, виїзді або раптовій перевірці на території Шенгенської зони) мандрівник не повинен перебувати у Шенгенській зоні більше 90 днів протягом цього періоду.

Якщо мандрівник протягом 90 днів безперервно перебував за межами країн ЄС, він може знову приїхати до Шенгенської зони на термін до 90 днів.

   Незважаючи на те, що безвізовий режим почне працювати також для в'їзду у 4 країни ЄС, що входять до Шенгенської зони, але ще не зняли контроль на своїх внутрішніх кордонах – Болгарію, Кіпр, Румунію та Хорватію – при підрахунку періоду в 90 днів мають значення лише «шенгенські» поїздки, а для названої четвірки правило 90/180 працює для кожної країни окремо. Тобто, ви можете пробути 90 днів у Болгарії, потім – 90 днів у Румунії, звідти поїхати на 90 днів до Шенгенської зони, і це не буде порушенням.

   Водночас, чотири країни, які не є членами ЄС, – Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія – відносяться до Шенгенської зони і беруться до уваги при розрахунку днів перебування.

   Якщо перед поїздкою «по безвізу» ви жили в ЄС з посвідкою на проживання або з національною візою (наприклад, працювали або вчилися в ЄС), то період перебування «в Шенгені» за національною візою не береться до уваги при підрахунку тривалості перебування на території Шенгенської зони. Інакше кажучи, після року навчання в ЄС ви можете повернутися до України і вже наступного дня знову в'їжджати до Європи в якості туриста.

 

***

   Для правильного застосування правила 90/180 є офіційний калькулятор. Його може використовувати кожен мандрівник та влада держав-членів Шенгенської зони. Але калькулятор – це виключно допоміжний інструмент. Він не дає юридичного права на в'їзд до ЄС, цю функцію закріплено за прикордонною службою тієї країни, кордон якої ви перетинаєте.

   Правило 90/180 не змінюється, навіть якщо йдеться про новий біометричний паспорт – у шенгенській інформаційній системі лишаються дані зі старого документу. Тому рекомендуємо сумлінно дотримуватися правила 90/180.

Саме прикордонники завжди приймають рішення про тривалість санкціонованого перебування або про порушення правил.

   Офіційний калькулятор для розрахунку днів дозволеного перебування можна знайти на сайті Європейської комісії. Там же можна знайти й посібник користувача для правильного застосування калькулятора. В інтернеті існують альтернативні калькулятори від різних туристичних агенцій та допоміжних сайтів, вони більш зручні для використання.

   Важливо пам'ятати, що:

перший день відвідування – день в'їзду, навіть якщо ви в'їхали о 23:55

останній день відвідування – день виїзду, навіть якщо ви виїжджаєте о 00:05

при перевірці на в'їзді прикордонник може попросити для перевірки ваш зворотний квиток. Якщо тривалість запланованого перебування з урахуванням зворотної дати вильоту перевищує дозволені 90 днів за останні 180 днів, вам можуть відмовити у в'їзді