За матеріалами Служби безпеки України судом винесено вирок трьом військовим рф, які катували та знущались над мирними мешканцями с. Ягідне.

Слідчими встановлено, що у березні 2022 року троє військових рф з мінометної батареї 2-ї механізованої бригади військової частини №55115 рядовий Ооржак Іван, єфрейтор Шактар-оол Кежик-оол та сержант Чинан Чаян вдерлися на територію одного з домоволодінь  с. Ягідне. Погрожуючи розстрілом, вони примусили голову родини роздягнутися на морозі. Шукали докази причетності чоловіка до Збройних Сил України. Коли загарбники знайшли у нього мобільний телефон, почали бити, вимагаючи зізнання у співпраці із ЗСУ. У цей час інших чотирьох членів родини, в тому числі шестирічну дитину, окупанти насильно утримували у холодному погребі, погрожуючи розстрілом.

Крім того, загарбники вдиралися до інших будинків мирних мешканців, та стріляли з автоматів у приміщення, в яких переховувалися люди з дітьми.

На підставі доказів, зібраних співробітниками СБУ, суд визнав військових рф винними за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. У порядку спеціального судового розгляду їм винесено вирок у вигляді 12 років позбавлення волі кожному. Строк відбування покарання засудженим рахуватиметься з моменту їх фактичного затримання.

Документування та досудове розслідування злочинної діяльності військових рф здійснювали співробітники Управління СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.