Чернігівське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю доводить до відома роботодавців, які ведуть господарську діяльність на території громади щодо змін у законодавстві та з метою дотримання виконання норми Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (зі змінами).

Динамічне оновлення законодавства про працю у поточному році, а тим паче, враховуючи запровадження правового режиму воєнного стану на території України, вносить зміни у роботу Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Для підприємств, установ, організацій, у тому числі, підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб - у кількості одного робочого місця (стаття 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»).

Тобто, норматив розраховують на підставі даних про середньооблікову кількість штатних працівників, яка ґрунтується на обліковій кількості працівників.

Інструкція із статистики кількості працівників, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 № 286 (далі - Інструкції № 286), не містить методологічних положень щодо включення працівників, із якими призупинено трудовий договір на час воєнного стану чи застосовано трудовий договір із нефіксованим робочим часом у формах державних статистичних спостережень з метою одержання об’єктивної статистичної інформації щодо зайнятості працівників.

Призупинення дії трудового договору можливе лише у період воєнного стану, тобто з 24 лютого 2022 року, але не пізніше дня припинення або скасування воєнного стану. Процедура призупинення відсутня у Кодексі Законів про працю України (далі - КЗпП України). Такі дії сторін трудового договору роботодавця та працівника встановлено у статті 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (із змінами). Трудовий договір із нефіксованим робочим часом, як особливий вид трудового договору, запроваджено ст. 211 КЗпП України із доповненнями на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом» від 18.07.2022 № 2421-IX.

07.07.2022 набрав чинності наказ Міністерства економіки України від 12.04.2022 № 827-22 «Про затвердження форми звітності З-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та Порядку її надання».

Також Верховною Радою України підтримано 18.10.2022 законопроєкт  № 7433 про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю. Законопроєкт скасовує звітування роботодавців про працю щодо осіб з інвалідністю в частині подання Звіту про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю».

Одночасно звертаємо увагу на постанову Кабінету Міністрів України від 30.03.2022 № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строкового повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану».

Зокрема, медичні документи МСЕК або ЛКК (довідки до акту огляду МСЕК, індивідуальні програми реабілітації) під час воєнного стану продовжують діяти до припинення або скасування воєнного стану та на три місяці після цієї події.

 

Лист Чернігівського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю від 27.10.2022 року № 01-89/1786