Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Щороку у період з 25 листопада до 10 грудня в Україні проходить Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Основне завдання цієї акції -  привернути увагу спільноти до двох актуальних проблем – запобігання та  протидія домашньому насильству та торгівля людьми, а також активізація діяльності державних установ і громадських організацій задля об’єднання зусиль заради захисту прав людини. Дати початку та завершення кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок, боротьби зі СНІДом, рабством та дій щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період акції охоплює наступні важливі дати:
- 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;
- 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;
- 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;
- 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;
- 5 грудня – Міжнародний день волонтера;
- 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;
- 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;
- 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

До Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» долучилися комунальні заклади та заклади освіти Ладанської громади.

Упродовж усього періоду акції в комунальному закладі «Центр надання соціальних послуг» Ладанської селищної ради проводилися заходи, спрямовані на запобігання та протидію насильству: круглий стіл «Проти насилля діємо разом», вулична акція «Не мовчи!», в ході якої було розповсюджено інформаційні буклети «Як протидіяти домашньому насильству?», онлайн-перегляд відеороликів і онлайн-анкетування на офіційній сторінці КЗ «ЦНСП» Ладанської селищної ради в соціальній мережі Facebook.

У відділах з бібліотечної діяльності було організовано та проведено викладки літератури «Україна без насильства», «16 днів проти насильства»,  цикл бесід «Твої права і обов’язки», години спілкування «Зупини насильство - обери  щасливе майбутнє», «Умій сказати насильству – ні!», круглий стіл «Ми - проти насильства», до яких долучалися відвідувачі бібліотек. Годину спілкування «Чи все ми знаємо про СНІД» було проведено і у Ладанському Будинку культури.

У закладах освіти Ладанської громади проходили  година спілкування «Що таке насильство і як з ним боротися»; виховні години «Конфлікт і взаємодія», «Ми - щаслива сім’я»; тренінги «Ми проти насильства», «Профілактика ВІЛ-інфекцій та СНІДУ», «Торгівля людьми. Як не стати жертвою»; бесіда «Ми за дитинства без насильства»; фотоконкурс «Посмішка робить світ добрішим» і конкурс дитячого малюнку «Ні! Торгівлі людьми»; інтерактивна гра «Єднаємося проти насилля»; акції «#НеВдарАпідтягнись», «Стань волонтером»; перегляд фільму «Життя на продаж»; розповсюдження буклета  « Я знаю про проблему ВІЛСНІДу і я не байдужий до неї»; виготовлення плаката «Долоні – не для биття»; круглий стіл «Види насильства в сім’ї»; правовий відеолекторій  «Кожна дитина має право»; гра-вікторина «Знавці права»; квест «Правовий лабіринт»; урок антикорупційної тематики; психологічний тренінг для батьків «Батьківське щастя: виховання без насильства». В приміщеннях навчальних закладів оформлено стіну доброти «Наші долоньки – проти насильства» та інформаційну дошку «Ми проти насильства».

У СДП «Червона Шапочка» проходив тематичний тиждень «Світ без насилля, світ без війни», а для вихованців СДП «Барвінок» були проведені рольові освітні ігри «Хай добрим серце ваше буде».

З метою підведення підсумків Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», відбулося засідання Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми, профілактики соціально-небезпечних хвороб та формуванню здорового способу життя, учасники якого дійшли висновку, що проблема насильства вимагає цілеспрямованих та обміркованих дій педагогів, медиків, підтримки соціальних служб, правоохоронних органів, держави, а головне – самого населення, кожного з нас особисто, адже недарма говорять: «Хочеш змінити світ – почни з себе». Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису