За матеріалами Служби безпеки України, до 12 років позбавлення волі заочно засуджено російського військового Миколу Хачатуряна, причетного до викрадення неповнолітньої дитини.

Нагадаємо, що в березні минулого року під час тимчасової окупації одного з населених пунктів Чернігівського району рашисти викрали сина військової ЗСУ, коли той перебував у родичів.

На вимогу окупантів для звільнення хлопчика його мати мала надати  інформацію про розташування низки військових об’єктів ЗСУ, які дислокуються на території регіону.

Жінка звернулася за допомогою до СБУ. Для порятунку дитини контррозвідники спецслужби розробили та провели успішну спецоперацію, не допустивши передачі ворогу важливої інформації щодо місць дислокації підрозділів Сил оборони.

Фото без описуФото без опису

Досудовим розслідуванням було встановлено, що до організації викрадення підклітка причетний командир відділення 21 окремої мотострілецької бригади 2-ї армії Центрального військового округу
35-річний Микола Хачатурян.

Окупант увірвався на подвір’я домогосподарства, де знаходився хлопець, та силоміць вивіз його до підвального приміщення. Під час цього Хачатурян примусив ув’язненого озвучити під запис повідомлення для матері про умови його звільнення.

Загарбники утримували неповнолітнього в полоні протягом чотирьох діб.

На підставі зібраних слідчими доказів суд визнав окупанта рф винним за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Вирок військовому злочинцю винесено заочно. Співробітники Служби безпеки вживають комплексних заходів для притягнення його до відповідальності.

Досудове розслідування злочину здійснювали співробітники Управління СБУ в Чернігівській області у взаємодії з Управлінням стратегічних розслідувань ДСР та слідчими Національної поліції України за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.