U-LEAD З ЄВРОПОЮ НАВЧАЄ, КОНСУЛЬТУЄ ТА ПІДТРИМУЄ ОРГАНИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ УКРАЇНИ

Програма «U-LEAD з Європою» розпочала навчальний курс для представників органів  самоврядування громад України на тему «Кроки для спеціалістів. Організація доступу до публічної інформації в органах місцевого самоврядування».

Мета навчальної програми «Кроки для спеціалістів. Організація доступу до публічної інформації в органах місцевого самоврядування» - підвищити рівень професійних компетентностей щодо застосування міжнародних та національних стандартів забезпечення права на інформацію; сформувати вміння організовувати та здійснювати належне забезпечення доступу до публічної інформації в органах місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»; культивувати культуру прозорості та відкритості органів місцевого самоврядування, розвинути навички правомірного обмеження доступу до інформації у період дії воєнного стану.

Загалом представники 50 громад з усієї України стали учасниками навчальної програми «Кроки для спеціалістів. Організація доступу до публічної інформації в органах місцевого самоврядування». Так, 02 травня 2024 року у всеукраїнській команді учасників проєкту навчання розпочали і 3 учасники від громад з Чернігівської області.

За результатами конкурсного відбору на участь у Навчальній програмі зараховано до числа її учасників:

Дейнеку Тамару Олександрівну - начальника відділу кадрової та юридичної роботи Ладанської селищної ради;

Ворону Катерину Олексіївну – начальника організаційного відділу Ічнянської міської ради;

Капленко Тетяну Петрівну - начальник відділу документообігу та інформаційної діяльності Сухополов’янської сільської ради.

Усі навчальні заходи відбуватимуться онлайн впродовж травня-червня 2024 року.

Для нас, як для учасників, ця програма особлива – під час дії воєнного стану особливо важливо знати, як організувати доступ до публічної інформації з дотриманням усіх нормативно-правових актів України. Під час навчання перед нами відкриваються можливості  не лише отримати роз’яснення, а й стати безпосередніми учасниками практичних занять, на яких розробимо проєкти відповідей, обговоримо проблемні питання, поділимося досвідом з іншими представниками громад та отримаємо позитивний досвід від інших. Все це  допоможе нам досягти авторитету нашої громади, забезпечить злагоджену роботу працівників селищної ради у цей важкий час.

Дякуючи модератору Михайлу Шелепу та спікерам/кам U-LEAD з Європою, ми отримуємо якісні знання, які забезпечуватимуть: право громадян на доступ до публічної інформації; можливість посадових осіб ОМС надавати правильні відповіді на запити; правильність оприлюднення інформації та визначення інформації, яка містить службову інформації; застосування загального правила обмеження доступу до публічної інформації, яке полягає в обов’язковому застосуванні «трискладового тесту» при вирішенні питання доцільності обмеження доступу до публічної інформації шляхом віднесення її згідно із законодавством до таємної або службової, як діяти, коли запитувач звернувся з проханням про надання публічної інформації, якою суб’єкт владних повноважень не володіє тощо.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Для нашої громади велика честь пройти конкурсний відбір та отримати можливість розширити свої знання та удосконалити роботу селищної ради. Дякуємо U-LEAD з Європою за підтримку та допомогу!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису