U-LEAD З ЄВРОПОЮ НАВЧАЄ, КОНСУЛЬТУЄ ТА ПІДТРИМУЄ ОРГАНИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ УКРАЇНИ

Програма «U-LEAD з Європою» розпочала навчальний курс для представників органів самоврядування громад України на тему «Кроки для спеціалістів. Організація доступу до публічної інформації в органах місцевого самоврядування».

Мета навчальної програми «Кроки для спеціалістів. Організація доступу до публічної інформації в органах місцевого самоврядування» - підвищити рівень професійних компетентностей щодо застосування міжнародних та національних стандартів забезпечення права на інформацію; сформувати вміння організовувати та здійснювати належне забезпечення доступу до публічної інформації в органах місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»; культивувати культуру прозорості та відкритості органів місцевого самоврядування, розвинути навички правомірного обмеження доступу до інформації у період дії воєнного стану.

Загалом представники 50 громад з усієї України стали учасниками навчальної програми «Кроки для спеціалістів. Організація доступу до публічної інформації в органах місцевого самоврядування». Так, 02 травня 2024 року у всеукраїнській команді учасників проєкту навчання розпочали і 3 учасники від громад з Чернігівської області.

За результатами конкурсного відбору на участь у Навчальній програмі зараховано до числа її учасників:

Дейнеку Тамару Олександрівну - начальника відділу кадрової та юридичної роботи Ладанської селищної ради;

Ворону Катерину Олексіївну – начальника організаційного відділу Ічнянської міської ради;

Капленко Тетяну Петрівну - начальник відділу документообігу та інформаційної діяльності Сухополов’янської сільської ради.

Усі навчальні заходи відбуватимуться онлайн впродовж травня-червня 2024 року.

Для нас, як для учасників, ця програма особлива – під час дії воєнного стану особливо важливо знати, як організувати доступ до публічної інформації з дотриманням усіх нормативно-правових актів України. Під час навчання перед нами відкриваються можливості  не лише отримати роз’яснення, а й стати безпосередніми учасниками практичних занять, на яких розробимо проєкти відповідей, обговоримо проблемні питання, поділимося досвідом з іншими представниками громад та отримаємо позитивний досвід від інших. Все це  допоможе нам досягти авторитету нашої громади, забезпечить злагоджену роботу працівників селищної ради у цей важкий час.

Дякуючи модератору Михайлу Шелепу та спікерам/кам U-LEAD з Європою, ми отримуємо якісні знання, які забезпечуватимуть: право громадян на доступ до публічної інформації; можливість посадових осіб ОМС надавати правильні відповіді на запити; правильність оприлюднення інформації та визначення інформації, яка містить службову інформації; застосування загального правила обмеження доступу до публічної інформації, яке полягає в обов’язковому застосуванні «трискладового тесту» при вирішенні питання доцільності обмеження доступу до публічної інформації шляхом віднесення її згідно із законодавством до таємної або службової, як діяти, коли запитувач звернувся з проханням про надання публічної інформації, якою суб’єкт владних повноважень не володіє тощо.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Для нашої громади велика честь пройти конкурсний відбір та отримати можливість розширити свої знання та удосконалити роботу селищної ради. Дякуємо їм за підтримку та допомогу!

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису