Фото без опису

ДОВІДКА ТА ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО СВЯТКУВАННЯ ВЕЛИКОДНІХ СВЯТ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19

ЗАКОНОДАВЧІ ВИМОГИ

    На сьогодні ключові вимоги щодо впровадження протиепідемічних обмежувальних заходів визначені постановою КМУ № 1236.

    Так, пп 1 п 3 постанови встановлює вимогу щодо перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті лише у вдягнутих засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

    В регіонах «червоного» рівня епіднебезпеки необхідно також носити маски на територіях загального користування у разі неможливості дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра (пп 15 п З5).

    Додатково, Законом України № 1000-ІХ було внесено зміни до КУпАП, що передбачають накладення штрафів за порушення маскового режиму.

    Таким чином, під час святкового служіння, благословення та освячення їжі всі присутні повинні бути в масках, як всередині приміщень, так і на вулиці, в подвір’ях чи на території храмів.

    Щодо доступу до закладів, в тому числі приміщень релігійного культу та дотримання фізичної дистанції, пп. 6 п. З постанови передбачає розташування не більше 1 особи на 4 кв.м. площі будівлі або території.

    При цьому, рекомендовано враховувати «корисну площу», тобто, якщо благословення їжі проходить на вулиці, враховується саме територія, де проходить освячення, а не вся території храму.

    СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА ПОПЕРЕДНІЙ ДОСВІД УКРАЇНИ

    Великдень за юліанським календарем в 2021 році святкували онлайн в багатьох європейських країнах, в тому числі традиційно католицькій Італії, де великодні урочистості за участі Папи Римського Франциска вже другий рік поспіль відбулися без вірян на площі Святого Петра у Ватикані.

    Типові обмеження в країнах, що все ж дозволили святкування Великодня стосувалися в першу чергу обмеження кількості осіб (на рівні 25-50%) та обов’язкового носіння масок під час урочистостей.

    В 2020 році Великодні святкування стали ймовірною причиною окремих локальних спалахів на території Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, незважаючи на суворі обмеження на загальнонаціональному рівні.

    ОРГАНІЗАЦІЙНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ УКРАЇНИ

    -Протранслювати єдину позицію Ради церков та забезпечити її виконання

      -Поінформувати прихожан на службах напередодні Великодня а також при вході до храмів щодо формату святкування

     -Рекомендувати відвідувати обряд благословення та освячення їжі лише 1 особі від домогосподарства, без сімейних відвідувань

    -Рекомендувати утриматись від відвідування служби людьми похилого віку та з хронічними захворюваннями

    -Заохотити утриматись від святкових обіймів та привітань з безпосереднім контакти

    -Заохотити обмежити відвідування та прийом гостей після благословення та в другий день Великодня

    -Приділити увагу під час служіння збереженню здоров’я та захисту сім’ї - вакцинації, захисту літніх людей, відповідальному ставленню до здоров’я та гігієни.