Фото без опису

Протягом січня-липня поточного року на обліку в службі зайнятості перебували та отримували послуги 13,2 тис. безробітних громадян, кожного 2-го з яких охоплено активними програмами сприяння зайнятості.

Зокрема, 2,9 тис. працевлаштовано, 183  особи скеровано на професійне навчання, 272 особи залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру, 3,7 тис. – до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. Крім того, службою зайнятості видано 231 ваучер на навчання громадянам для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці.

 

Станом на 1 серпня в області налічувалось 4,6 тис. офіційних безробітних, яким служба зайнятості могла запропонувати 833 вакансії. Тобто, на кожне вільне робоче місце в області – черга з 5 осіб.

 

На жаль, через втрату значної кількості підприємств пропозицій від роботодавців суттєво поменшало. Так, за 7 місяців поточного року служба зайнятості мала 4,5 тис. вакансій  - на 22% менше аналогічного показника 2022 року.

Аби зберегти робочі місця та сприяти створенню нових служба зайнятості пропонує роботодавцям програми фінансової підтримки. Зокрема, можна отримати допомогу по частковому безробіттю, а за працевлаштування окремих категорій безробітних, внутрішньо переміщених осіб, безробітних на нові робочі місця гарантовані компенсаційні виплати.  

 

Також в рамках урядового проєкту «єРобота» діють програми підтримки підприємництва, за якими можна, за умови створення робочих місць (що є ключовою вимогою), отримати грантові кошти на започаткування або розвиток бізнесу. Так, за час дії програми «Власна справа» (з липня минулого року) позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу, а це від 50 до 250 тис. грн,  отримали 174 мешканці області. Сума фінансової підтримки їх бізнесу від держави склала понад 40 млн грн. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення близько 400 нових робочих місць.

Крім того, цього року стартувала програма «Грант для ветеранів», за якою до 1 млн грн на старт або розвиток бізнесу можуть отримати учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя.

Консультації на нашому каналі онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

 

 

                                              Підготувала Світлана Шеремет, тел. (093)1927187